Kozijndiscounter

Soorten Kozijnen

Welke soorten kozijnen zijn er precies en wat zijn de voor en nadelen per soort? Als u ervoor kiest om nieuwe kozijnen te plaatsen moet u een goede afweging maken tussen verschillende soorten kozijnen. Elk type kozijn heeft zijn voor- en nadelen. Wij van Kozijndiscounter leggen u graag alles uit.

Een kozijn bestaat uit twee stijlen (een linker- en een rechter stijl) en twee dorpels (een onder- en een bovendorpel). Een tussendorpel wordt ook wel kalf genoemd. Een kozijn is een onderdeel van een wand of gevel, zonder dragende en constructieve functie. Wanneer de muuropening te breed is, zal een latei boven het kozijn worden aangebracht, om de krachten op te nemen die anders het kozijn zouden beschadigen. Een ontlastingsboog heeft dezelfde functie als een latei, de krachten opnemen en doen afvloeien op de muurdammen naast het kozijn. Kozijnen worden onderscheiden in binnen- en buitenkozijnen, waaraan verschillende eisen worden gesteld. Binnenkozijnen zijn kozijnen die binnen een gebouw worden toegepast, buitenkozijnen bevinden zich in de gevel van een gebouw en zijn zo onderdeel van de scheiding tussen binnen en buiten.

Houten kozijnen

Houten kozijnen kunnen worden vervaardigd uit hardhout, bijvoorbeeld meranti. Een kozijn van bijvoorbeeld afzelia en merbau (duurzaamheidsklasse 1 of 2) hoeft niet te worden geschilderd. Een kozijn van bijvoorbeeld lariks of grenen (duurzaamheidsklasse 4 of 5) dient geschilderd te worden om de levensduur te verlengen. Deze kozijnen moeten regelmatig worden gecontroleerd op bijvoorbeeld houtrot, en ongeveer eens in de 8 – 10 jaar geheel overgeschilderd worden.

Andere gebruikte houtsoorten zijn vuren, grenen, lariks, robinia, sapupira. Voor duurzaam hout kan men kiezen uit een houtsoort voorzien van het FSC-keurmerk, het Keurhout-logo en/of het KOMO-keurmerk.

Enkele kenmerken van houten kozijnen zijn:

 • meer onderhoud nodig dan bij metalen of kunststof kozijnen
 • voldoende isolerend vanuit zichzelf
 • klassieke uitstraling
 • reparatie mogelijk
 • makkelijk zelf te schilderen/verduurzamen
 • gemakkelijk om iets aan te bevestigen<br>De laatste jaren wordt er weer veel gebruik gemaakt van houten kozijnen. Dit komt doordat hout goed te repareren zijn bij bijvoorbeeld stormschade en niet gelijk in zijn geheel vervangen dient te worden. Houten kozijnen hebben een keer in de tien jaar een onderhoudsbeurt nodig. Als ze deze onderhoudsbeurten tijdig krijgen en er gebruik wordt gemaakt van kwalitatief goede verf gaan houten kozijnen ongeveer 50 jaar mee, slechte delen kunnen indien nodig vervangen worden. Ze kunnen in elke gewenste kleur geschilderd worden.

Aluminium kozijnen

Enkele kenmerken van aluminium kozijnen zijn:

 • duurzaam
 • licht
 • maatvast
 • hoge warmte- en geluidsisolatie
 • leverbaar in elke gewenste kleur

Ook vliesgevels kunnen in aluminium worden uitgevoerd. Aluminium kozijnen worden verduurzaamd door het aanbrengen van een poedercoating of het aanbrengen van een anodiseerlaag. De isolatiewaarde van het kozijn hangt sterk af van de kwaliteit van de thermische onderbreking en de glassoort waarmee beglaasd is.

Aluminium kozijnen worden vooral gebruikt bij grote raam oppervlakten, ze worden gekenmerkt door de slanke maar stevige vormen. Aluminium kozijnen zijn vrijwel onbekend bij veel mensen. Aluminium is een duurzaam materiaal. Dit vind je ook terug in het kozijn. Doordat aluminium niet elektrostatisch is wordt er geen stof en vuil aangetrokken. Na enkele jaren moet een aluminium kozijn alleen worden geconserveerd en gereinigd. Als deze wordt geconserveerd dan wordt er een vuil- en waterafstotende laag aangebracht waardoor corrosie wordt voorkomen. Net als bij hout en kunststof zijn aluminium kozijnen in veel kleuren leverbaar.

Kunststof kozijnen

More info soon!